Több mint egy éve küzd a világ, így Magyarország a koronavírussal és annak a munkahelyekre és munkaviszonyokra gyakorolt hatásaival. Lassan elmondhattuk, hogy ha nehezen is, de a munkahelyi rutin részévé váltak a vírussal kapcsolatos előírások, védekezési és higiéniai szabályok.

Az oltottak, és a betegségen átesettek egyre nagyobb száma okán azonban máris megjelent egy újabb kérdés, mely nemcsak munkajogi, hanem fontos adatvédelmi kérdéseket is felvet. Ez pedig nem más, mint a védettség igazolása, vagy ahogyan sokan ismerik, a védettségi igazolvány.

Az Adatvédelmi Hatóság (NAIH) 2021. április 1. napján kiadott egy tájékoztatót, melyben megfogalmazza álláspontját, hogy a munkavállalók koronavírus elleni védettségét mennyiben ismerheti meg a munkáltató, azaz mennyiben kezelheti a védettségi igazolványon szereplő adatokat a munkáltató a munkaviszony fennállta során.

Ez nagyon fontos és bonyolult kérdéskör, hiszen így a munkáltató a különleges kategóriáiba tartozó egészségügyi adatot kezelhet, mely további súlyos munkajogi döntésekre, következtetésekre adhat alapot. Ezért mind a munkáltató, mind a munkavállaló oldalán joggal felmerülhetnek kérdések::

  • megismerheti/kezelheti a munkáltató a munkavállaló koronavírussal szembeni védettségével kapcsolatos egészségügyi adatokat?
  • kötelezheti-e a munkáltató a munkavállalót a védettségi igazolvány bemutatására?
  • munkaköri alkalmassági feltétel lehet-e a védőoltás/védettség megléte?
  • milyen megítélés alá esik, ha a munkavállaló nem hajlandó magát beoltatni, vagy adott esetben nem kaphat védőoltást?
  • amennyiben a munkavállaló a jelenlegi helyzetben home office-ból dolgozik, akkor adott esetben a céges autó használata megvonható-e tőle?
  • lehet-e felmondási ok az, hogy a munkavállaló nincs beoltva?
  • következhet-e munkakör/munkaszerződés módosítás abból, hogy a munkavállaló nincs beoltva?

A jelenlegi környezetben úgy tűnik, hogy a szakma többsége azon az állásponton van, miszerint a munkáltató önmaga nem kezelhet a koronavírussal szembeni védettséggel kapcsolatos egészségügyi adatokat, ameddig nem születik meg az ezt kifejezetten megalapozó jogszabály. Sajnos azonban, megnyugtató és minden esetre alkalmazható választ nem lehet adni a jelen helyzetben.

Javasoljuk, hogy amennyiben a fentiekhez hasonló és összetett helyzettel kerül szembe, keressen megfelelő jogi támogatást, elkerülendő az esetleges jogellenes döntések meghozatalát.

A CLM Bitai&Partners jelentős tapasztalattal rendelkezik úgy az adatvédelem, mint a munkajog területén. Szakembereink készséggel állnak rendelkezésükre, hogy az adott helyzethez legmegfelelőbb jogi megoldást kínálják partnereink részére.