Tudástár/blog

Kötelező postai szállítás: új fejlemények a webshopok és a Magyar Posta közötti együttműködésben...

Az elmúlt hetekben és hónapokban intenzív vita kísérte a Magyar Posta kormányrendeletének tavaly év végi módosítását, ami március 28-ától kötelezővé teszi minden magyarországi webáruház számára a Magyar Postával való kiszállítást.

WOLTERS KLUWER JOGÁSZDÍJ: KÖZBESZERZÉSI KARTELL NÓVUM

KÖZBESZERZÉSI KARTELL NÓVUM CÍMŰ PÁLYÁZATUNKAT JELÖLTÉK A 2023-AS WOLTERS KLUWER JOGÁSZDÍJ DÖNTŐJÉRE VERSENYJOGI KATEGÓRIÁBAN, EZZEL A MI CSAPATUNK LETT AZ EGYETLEN, AMIT KÉT PÁLYÁZATTAL IS BEVÁLOGATTAK A FINÁLÉBA.

WOLTERS KLUWER JOGÁSZDÍJ: PIACMEGHATÁROZÁS REVÍZIÓJA

NAGY MEGTISZTELTETÉS SZÁMUNKRA, HOGY VERSENYJOGI KATEGÓRIÁBAN KÉT PÁLYÁZATUNKAT IS JELÖLTÉK AZ IDEI JOGÁSZDÍJRA. A PIACMEGHATÁROZÁS REVÍZIÓJA CÍMŰ PÁLYÁZATUNKBAN AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG FELKÉRÉSÉRE KÉSZÍTETT KUTATÁSUNKAT MUTATTUK BE.

JELENTŐS MÓDOSÍTÁS TÖRTÉNT A BIRSÁGMAXIMUM MÉRTÉKÉNEK TEKINTETÉBEN. A VERSENYHIVATALI ELJÁRÁSOKBAN...

Jogi projektmenedzsment webshopok esetén

Ma már egyértelmű, hogy a webáruházak nyitása, működtetése kapcsán szerteágazó feladatoknak és számos jogszabályi követelménynek kell megfelelni, amely jogász bevonása nélkül szinte lehetetlen.

Versenyjog? Stratégia? Projektmenedzsment?

Mi a Versenyjog, és kiket érintenek a versenyjogi szabályozások? Mi a teendő egy versenyfelügyeleti eljárás esetén?

A fogyasztók jó „Omnibuszra” szálltak: nőtt az online piacterek átláthatósága

A gyors technológiai fejlődés, a növekvő digitális tér, az új digitális megoldások miatt szükségessé vált a fogyasztók jogainak erősítése, kiszolgáltatottságuk csökkentése, a fogyasztóvédelmi szabályok korszerűsítése. Az Európai Parlament ezért fogadta el 2019-ben az Omnibusz irányelvet, amely következtében számos fogyasztóvédelmi jogszabály módosult 2022 májusában Magyarországon, az eddigi tapasztalatok pedig szerencsés módon kedvezőek – mondta el a napi.hu – nak a CLM Bitai & Partners Ügyvédi Iroda vezetője.

AZ INFLUENSZER MARKETING JOGI SZEMPONTJAI

Minden jel arra utal, hogy a véleményvezérek (influenszerek) által folytatott marketing tevékenység jogi szabályozásának kérdése a közeljövőben egyre fokozottabban előtérbe fog kerülni. Az influenszer marketing ugyanis egy évről évre jelentős mértékben növekedő világméretű iparággá nőtte ki magát. Összehasonlításképpen, az Influencer Marketing Hub 2016-ban a piac értékét még csak 1,7 milliárd USD-ra becsülte, kutatásuk szerint azonban 2023-ban ez az összeg akár a 21,1 milliárd USD-t is elérheti.

MIT TEHETÜNK SZERZŐDÉSSZEGÉS ESETÉN A KORONAVÍRUS OKOZTA JÁRVÁNYHELYZETBEN?

A COVID-19 okozta gazdasági válság következtében megnövekedhet a szerződésszegések száma. Akár eddigi legmegbízhatóbb üzleti partnereink is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy szerződéses kötelezettségeiket nem tudják teljesíteni. Cikkünkben gyakorlati szemmel igyekszünk bemutatni, hogy mit tehetünk ilyen helyzetekben.

VÉGE A TRÜKKÖZÉSNEK: HOLNAPTÓL AZ AKCIÓS ÁR TÉNYLEG AKCIÓS LESZ

Szigorú szabályozások lépnek hatályba a fogyasztók védelme érdekében.

CSATLAKOZÁS A GRIMALDI SZÖVETSÉGHEZ

A CLM Bitai & Partners Ügyvédi Iroda a Grimaldi független ügyvédi irodák nemzetközi szövetségének új tagjává vált, ezzel a Grimaldi Alliance kizárólagos képviselőjévé a magyar piacon.

HOGYAN BIZTOSÍTHATJUK SZERZŐDÉSEINK TELJESÍTÉSÉT A KORONAVÍRUS OKOZTA JÁRVÁNYHELYZET IDEJÉN?...

A Covid-19 nem csak magánszemélyként lehet hatással az életünkre. A likviditási gondokkal küzdő cégek számának növekedése következtében veszélybe kerülhet a vállalkozások szerződéseinek teljesítése is. Cikkünkben gyakorlati szemmel igyekszünk bemutatni néhány megoldást ennek elkerülése érdekében.

1/4