AMIKOR AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG A MEGBÍZÓ – AVAGY A DG COMP TANULMÁNY

CLM BITAI & PARTNERS ÜGYVÉDI IRODA SZÖVETSÉG ELNYERTE AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG TENDER KIÍRÁSÁT. KOLLÉGÁINK SIKERREL VETTEK RÉSZT EGY UNIÓS MÉRETŰ VERSENYJOGI TANULMÁNY ELKÉSZÍTÉSÉBEN.

Talán nem sokan tudják, de a versenyjog annyira kiemelt jogterület az Európai Unió számára, hogy bizonyos esetekben maga az Európai Bizottság is jogosult közvetlenül eljárni. Jó példa erre, hogy július elején összesen 875 millió eurós büntetést kapott az intézménytől a Volkswagen és a BMW kartellezés miatt.

A jogi szlengben csak „uniós versenyhivatalként” emlegetett Bizottság rengeteg energiát fordít arra, hogy megteremtse az európai belső piacon a mindenki számára szabad és tisztességes versenyt, és hogy összhangban tartsa a tagállamok versenyhatóságainak gyakorlatait. A legtöbb jogterülethez hasonlóan pedig a versenyjognak is meg kell felelnie a 21. század rohamos modernizációjával és digitalizációval járó kihívásoknak.

Azért, hogy ezt a feladatot sikerrel vehesse a Bizottság annak Versenypolitikai Főigazgatósága (DG COMP) tendert írt ki melyet a Grimaldi Független Ügyvédi Irodák Nemzetközi Szövetsége nyert. Melynek elsődleges célja az volt, hogy feltérképezésre kerüljenek a versenyjogi piacmeghatározás legjelentősebb kérdései, szerte az egész Európai Unióban.

A CLM Bitai & Partners (BITAI ügyvédi iroda), mint a Grimaldi Szövetség tagja és a magyar piacon kizárólagos képviselője vett részt a tanulmány elkészítésében. A munka során kiterjedt gyakorlati és tudományos lábakon álló elemzéseket végeztünk el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) támogatásával, annak releváns gyakorlatát értékelve. A kutatás fő kérdései többek között:

Milyen hatással van a digitalizáció az egyes piacokra? Tekinthető-e önmagában piacnak egy innováció? Milyen hatásai vannak a piacmeghatározásnak az e-kereskedelemre?

Magyarország versenyjogi gyakorlatát ráadásul irodánk innovatív munkájának köszönhetően az Európai Bizottság érdemesnek tartotta ún. kiegészítő kutatásra is, kiemelve a magyar versenyjogi gyakorlatot a Bizottság előtt. Így elmondhatjuk, hogy kollégáink alapos munkája, újító ötletei a legmagasabb szintű szakértői gárdában is megállták a helyüket.

Ez a projekt is megmutatja, azt hogy a 21. században sem az üzlet sem pedig a jog nem áll meg az országhatárokon. Véleményünk szerint nem elég azonban, hogy egy nemzetközi ügyvédi iroda csak kapcsolati tőkével rendelkezzen egy határon átnyúló projekt kivitelezéséhez. Ahogy dr. Bitai Zsófia a CLM Bitai & Partners alapítója és vezető ügyvédje is gyakran hangoztatja:

„Egy nemzetközi ügyvédi irodában az ügyfelek ritkán találják meg a szakértelem és emberségesség harmóniáját. Mi professzionálisan, de szívvel dolgozunk.”