CSALÁDTÁMOGATÁS AZ INGATLANPIACON – A CSOK ÚTVESZTŐJÉBEN

2019. JÚLIUS 1-JÉTŐL ÚJRA VÁLTOZTAK A CSOK SZABÁLYAI. ÉPPEN ÚJ LAKÁST KERES? A SZOMSZÉD MÁR IGÉNYBE IS VETTE? A KOLLEGÁJA KÉRELMÉT ELUTASÍTOTTÁK? HA KÍVÁNCSI, HOGY ÖN JOGOSULT-E TÁMOGATÁST IGÉNYBE VENNI ÉS HA IGEN AKKOR MENNYIT, VALAMINT FELKÉSZÜLNE AZ ESETLEGES BUKTATÓKRA IS, OLVASSA EL CIKKÜNKET!
A CSALÁDI OTTHONTEREMTÉSI KEDVEZMÉNY
Röviden, CSOK – bevezetése óta számos családot segített már hozzá álmai otthona megszerzéséhez. Feltételei folyamatosan változnak annak érdekében, hogy minél több család minél nagyobb összegben vehesse igénybe az állami támogatást. Ha tehát CSOK felvételén gondolkodunk, mindenképpen nézzünk utána az aktuális feltételeknek és legyünk figyelemmel az esetleges buktatókra is. A CSOK-ot igénybe venni szándékozók első két kérdése minden bizonnyal a „Jogosult vagyok?” és a „Mennyi támogatást kaphatok?”. Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

A JOGOSULTSÁG FELTÉTELEI
Mind új lakás vásárlására/építésére, mind használt lakás vásárlására/bővítésére igénybe vett támogatás esetén fontos megjegyezni, hogy kizárólag gyerekes családok, illetve olyan személyek vehetik igénybe a kedvezményt, akik meghatározott időn belül gyermeket vállalnak, ebben az esetben azonban a pár legalább egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie. Ha házastársak vagy élettársak együtt igényelnek CSOK-ot, mindketten igénylőnek minősülnek és bizonyos kivételekkel mindkettejüknek meg kell felelniük minden feltételnek.

Ezen kívül fontos kritérium a büntetlen előélet (a bűntettek és a vagyon elleni, család vagy gyermekek elleni, költségvetést károsító vagy a gazdálkodás rendjét sértő vétségek vonatkozásában), az, hogy az igénylőnek ne álljon fenn köztartozása, illetve meghatározott idejű (180 napos vagy 2 éves) társadalombiztosítási jogviszony fennállása.

Elengedhetetlen továbbá, hogy az igénylő lakásbiztosítást kössön a támogatott lakásra, illetve nem igényelheti olyan személy, akit az elmúlt 5 évben jogosulatlanul igénybevett támogatás visszafizetésére köteleztek.

A TÁMOGATÁS ÖSSZEGE
Új lakás építése/vásárlása esetén az igénylő magasabb összegeket, egy gyermek esetén legfeljebb 600.000 Ft, két gyermek esetén legfeljebb 2.600.000 Ft, három vagy annál több gyermek esetén legfeljebb 10.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást vehet igénybe. Használt lakás vásárlása/bővítése esetén a maximális összeg egy gyermek esetén 600.000 Ft, két gyermek esetén 1.430.000 Ft, három gyermek esetén 2.200.000 Ft, négy vagy több gyermek esetén 2.750.000 Ft.

MIRE ÉRDEMES MÉG FIGYELNÜNK?
2019.           július 1-jén hatályba lépett több változás, melynek következtében számos, főleg budapesti család vált jogosulttá a kedvezmény igénybevételére. A változások közül a legfontosabbak:

·       Július 1-jétől a 35 millió Ft-nál nagyobb értékű használt ingatlanok vásárlásához is igényelhető CSOK.

·       A két- és háromgyermekes szülők már nemcsak új, hanem használt lakás vásárlása esetén is vehetnek fel kedvezményes hitelt.

·       Elindult a Falusi CSOK, melynek keretében az alacsony lélekszámú települések lakói a nagyobb településen élőknél jobb feltételek mellett vehetik igénybe a támogatást.

·       A magyar állampolgárságú igénylők esetében bármely országban szerzett társadalombiztosítási jogviszony beszámítható.

Ne feledjük továbbá, hogy mindig körültekintően kell eljárnunk, hogy elkerüljük az esetleges buktatókat. Például a rendelet értelmében mind új, mind használt lakás vásárlása esetén a teljes vételár, lakáscsere esetén pedig a vételár-különbözet legfeljebb 10%-át teljesíthetjük készpénzben, a fennmaradó összeg fizetési számlára vagy pénzügyi intézmény által vezetett, kölcsöntartozást nyilvántartó technikai számlára teljesíthető. Ha a készpénz összege a 10%-ot meghaladja, a hitelintézet el fogja utasítani a kérelmet.

További példa lehet és gyakran előfordul, hogy új lakás építése esetén valamiért elfogy a pénz, az építkezés leáll. Sokan nem tudják azonban, hogy a hitelintézet felmondja a szerződést, ha az építési munkálatokat a szerződésben meghatározott időn – de legfeljebb az építkezés kezdetétől számított 5 éven – belül nem fejezik be.

Ahhoz tehát, hogy minden buktatót elkerülhessünk és a lehető legtöbb információval rendelkezhessünk, hosszas utánajárásra, idő- és energiaráfordításra van szükség, valamint érdemes kikérni egy szakértő véleményét is.