HIÁNYOS ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ NEM CSAK GDPR-T SÉRTHET!

GVH VIZSGÁLAT A GOOGLE ELLEN ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ HIÁNYOSSÁGA MIATT
 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2016. október 15-én versenyfelügyeleti eljárást indított Google LLC (Google) ellen az Allo chatklienssel kapcsolatban, amely a Google kötelezettségvállalásával zárult. A kötelezettségvállalás a fogyasztók kiegyensúlyozottabb tájékoztatását szolgálja a Google fiókban elérhető funkciókról, úgy, hogy az a fogyasztói döntési lehetőségeket, jogokat és esetleges kötelezettségeket nem eltúlozva és nem is kisebbítve szövegezi meg.

Mi is az az Allo?

A Google Allo chatkliens (Allo) egy intelligens üzenetküldő alkalmazás, amely okos készülékekre díjfizetés nélkül telepíthető/letölthető. A Google nyilatkozata szerint az Alloval a felhasználó privát vagy csoportos csevegést indíthat családtagjaival és ismerőseivel. 2018. májusára kb. 5.000 és 25.000 között volt a hazai Allo-letöltések nagyságrendje a Google Play-en keresztül.

Vizsgálat és kötelezettségvállalás:

A GVH Google tájékoztatási gyakorlatát vizsgálta az Allo chatkliens adatkezelésével, továbbá a chatkliens végpontok közötti titkosításával összefüggésben.

A GVH azt kifogásolta, hogy a fogyasztó nem kapott arra vonatkozó kifejezett és részletes tájékoztatást, hogy az alkalmazás az adatkezelést és adattárolást miként valósítja meg. Ezzel a mulasztással a Google megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességes kereskedelmi gyakorlat követelményét..

A Google nem tájékoztatta kellőképpen a fogyasztókat, a tájékoztatás nem volt egyszerű, világosan érthető, ezáltal a fogyasztó nem tudta felmérni, hogy milyen, illetve mennyi személyes adatot akar megadni a Google-nek. Továbbá a fogyasztók nem kaptak megfelelő tájékoztatást arról sem, hogy a megadott adataikat miként tárolják.

Érdekes, de nem adatvédelmi kérdések képezték a vizsgálat tárgyát, nem GDPR alapon marasztalta el a GVH a Google-t, mivel arra nincs is hatásköre. Így nem az volt a kérdés, hogy az adatkezelés az ezen tekintetben irányadó szabályzatoknak és a jogszabályoknak megfelelően történte, hanem az, hogy az adatkezeléssel/tárolással kapcsolatban kapott-e a fogyasztó információt olyan módon, akkora részletességgel és érthetően, észlelhetően, hogy egyértelmű legyen számára az Allo, illetve a Google üzleti modellje, az igénybe vett vagy veendő szolgáltatás alapvető jellemzője, az adatokkal való ellentételezés ténye (annak érdekében, hogy tájékozott ügyleti döntést hozhasson).

A GVH kimondta, hogy „még az adatvédelmi szabályok betartása esetén is sérülhet a fogyasztónak a nem torzított ügyleti döntés meghozatalához való joga, ha valamely olyan, fentiek szerinti információt nem kap meg vagy nem időszerűen, nem érthetően stb., amely a tájékozott döntéséhez szükséges”.

A Google a fenti hiányosság pótlására kötelezettségvállalást tett, ennek értelmében bírság kiszabására nem került sor.

A kötelezettségvállalás az alábbi pontokból áll:

– jól érthető szövegezéssel külön oldalt hoznak létre erről, amelyet a letöltés helyéről és magából az appból is jól látható helyről lehet majd elérni

– a magyar felhasználók az Allón keresztül üzenetben is megkapják a tájékoztatót

– az aloldalt a fogyasztók számára érhetően és kiegyensúlyozottan – azaz a döntési lehetőségeket, jogokat és az esetleges kötelezettségeket nem eltúlozva és nem is kisebbítve – szövegezi meg. Vállalta továbbá, hogy a tájékoztatást a webáruházak leírásaiban könnyen, azaz hosszas görgetés nélkül, a bevezető szöveget követő első bekezdésben teszi elérhetővé

– 2018. negyedik negyedévében a YouTube csatornán egy napos, grafikus edukációs bannert tesz közzé azzal az üzenettel, hogy a Google gyűjti és kezeli személyes adataikat

A hivatal közleménye szerint “a kötelezettségvállalás eredményeként módosuló kereskedelmi gyakorlat túlmutat az adott ügyön, hiszen nemcsak a magyar nyelvű tájékoztatásokat érinti: az adatkezelési aloldalt egyidejűleg még 44 nyelvre fordítják le, valamint vállalkozás az Allo chatkliens felhasználóinál lényegesebb nagyobb magyar fogyasztói kört képes elérni az általános, adatvédelmi témájú edukációs bannerrel, szélesebb tartalmú üzenettel.”