WOLTERS KLUWER JOGÁSZDÍJ: PIACMEGHATÁROZÁS REVÍZIÓJA

NAGY MEGTISZTELTETÉS SZÁMUNKRA, HOGY VERSENYJOGI KATEGÓRIÁBAN KÉT PÁLYÁZATUNKAT IS JELÖLTÉK AZ IDEI JOGÁSZDÍJRA. A PIACMEGHATÁROZÁS REVÍZIÓJA CÍMŰ PÁLYÁZATUNKBAN AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG FELKÉRÉSÉRE KÉSZÍTETT KUTATÁSUNKAT MUTATTUK BE.

A Wolters Kluwer jogászdíjra ügyfeleket segítő, innovatív megoldások bemutatásával pályázhattak az ügyvédi irodák. Egy-egy kategóriában hat pályázat került kiemelésre, melyek közül kerül kiválasztásra a győztes. A verseny bírálati szempontjai elsődlegesen az innováció, az ügyfélközpontúság, a példaértékűség. Büszkék vagyunk rá, hogy versenyjogi kategóriában, a Bitai Ügyvédi Iroda két benyújtott munkáját is kiválasztották.

Talán nem sokan tudják, de a versenyjog annyira kiemelt jogterület az Európai Unió számára, hogy bizonyos esetekben maga az Európai Bizottság is jogosult közvetlenül eljárni, mint versenyjogi hatóság. A jogi szlengben csak „uniós versenyhivatalként” emlegetett Bizottság rengeteg energiát fordít arra, hogy megteremtse az európai belső piacon a mindenki számára szabad és tisztességes versenyt, és hogy összhangban tartsa a tagállamok versenyhatóságainak gyakorlatait. A legtöbb jogterülethez hasonlóan a versenyjognak is meg kell felelnie a 21. század rohamos modernizációjának és digitalizációval járó kihívásainak.

Azért, hogy ezt a feladatot sikerrel vehesse a Bizottság, annak Versenypolitikai Főigazgatósága (DG COMP) tendert írt ki, melyet a Grimaldi Független Ügyvédi Irodák Nemzetközi Szövetsége nyert el. A kutatás elsődleges célja az volt, hogy feltérképezésre kerüljenek a versenyjogi piacmeghatározás legjelentősebb kérdései, szerte az egész Európai Unióban.

A Bitai Ügyvédi Iroda, mint a Grimaldi Szövetség tagja és a magyar piacon kizárólagos képviselője vett részt a tanulmány elkészítésében. A munka során kiterjedt gyakorlati és tudományos lábakon álló elemzéseket végeztünk el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) támogatásával, annak releváns gyakorlatát értékelve. A kutatás fő kérdései többek között a következők voltak: Milyen hatással van a digitalizáció az egyes piacokra? Tekinthető-e önmagában piacnak egy innováció? Milyen hatásai vannak a piacmeghatározásnak az e-Kereskedelemre?

Magyarország versenyjogi gyakorlatát ráadásul irodánk innovatív munkájának köszönhetően az Európai Bizottság érdemesnek tartotta ún. kiegészítő kutatásra is, kiemelve a magyar versenyjogi gyakorlatot. Így elmondhatjuk, hogy kollégáink alapos munkája, újító ötletei a legmagasabb szintű szakértői gárdában is megállták a helyüket, segítve mindezzel a Bizottság jogalkotási munkáját.

A jogászdíj eredményhirdetése és díjátadója 2023. november 24-én kerül megrendezésre, melyen csapatunk is részt vesz.